2 år siden

"Woo, he took me dancing again"

20 % af den danske befolkning lider af kroniske smerter. Smerteintensiteten forklarer kun 10 % af funktionsnedsættelsen – derfor er det et problem, at vi oftest fokuserer på at symptombehandle.

Det er selvfølgelig ret skarpt skåret, men det siger alligevel en del. Det er så ærgerligt, at det skal være så svært at forstå, at vi er holistiske. Det står helt klart, at samfundet bærer på fordomme, der spænder ben for os selv. Der er så mange ting, som vi kan gøre for at få det endnu bedre – men som vi mange gange ikke vil gøre, fordi der ikke er er nok evidens, tager for lang tid, er for spirituelt, for dybt eller kun for dem, der er lidt mærkelige eller virkelig syge. Det stod helt klokkeklart for mig forleden, da jeg vejledte en kunde i at valg af B-vitaminer. I gamle dage hed produktet kun noget med “B”, men nu hedder det altså også noget med stress. Og selvom dette navn blot er til for at guide i, hvad B-vitaminer kan hjælpe med, så følte han, at han nu sad i en kasse, som han aldeles ikke tilhørte. Han ville ikke ses som én af dem, der er stressede. Eller bare som har for hjælp til at styrke nervesystemet. Og selvom han måske ikke havde direkte brug for hjælp til stress, var der måske nogle andre ting, der ville hjælpe. Vi får ikke renset og helet såret ordentligt, når blot vi sætter plaster på.

Mange gange er det den samme stigmatisering, der flyver rundt, når psykologer tilbyder deres hjælp. Vi kan jo ikke se det, der sker ordentligt. Årsagen er mange gange ikke lige til at se, men det kan flytte bjerge at tage fat i den. Og det starter ved at tro. Tro på selvheling. Og det er jo faktisk lige præcis, hvad placebo er. Et inaktivt medikament. 

Der er nogle etiske udfordringer ved at studere placebo, men jeg vil alligevel dele ét eksempel på den kraftfulde effekt i dette medikament. En parkinsonpatient havde voldsomme symptomer i form af smerter og rysten. Han fik placebobehandlingen i dette studie, men han opnåede fuld effekt. Vi kan måske spørge os selv, om vi i stedet bør anerkende placebo noget mere. For denne alternative behandling stoppede de voldsomme muskelsmerter og den rysten, der havde sat en stopper for et aktivt, glad liv.

Jeg kunne ikke lade være med at grine, da hans kone, i begejstring, tilføjede: “Woo, he took me dancing again. He danced the whole night”

Så inden, at du forarges over behandling, der måske i folkemunde mest bare er placebo – tænk lige en ekstra gang. Det er måske lige præcis, dig, der får styrken til at hjælpe dig selv.

Liv

Opdateret d. 20. september 2021