3 år siden

YOUR BODY IS YOUR BLISS

En kridhvid himmel med bløde, utilregnelige skyer, der kredser om rigets perle. Her i midten er lyset selv, en engel, dig. Det er netop sådan, jeg ser menneskets psyke. Og til trods for, at jeg studerer psykologi, må du stille dig tilfreds med et jeg ser, mit synspunkt. For den psykologiske videnskab er måske netop den fineste og mest abstrakte videnskab, der overhovedet findes i denne verden.

Hvorfor? Fordi psykiske fænomener, en subjektiv ontologi, er psykologiens genstand. Og selvom vi vist godt alle kan blive enige om, at der findes rigtig mange psykiske fænomener, processer og oplevelser, så er de altså ikke så håndgribelige som, når fysikeren arbejder hypotetisk deduktivt, ser og verificerer sin genstand, æblet, falder fra træet og bevæger sig konstant mod jorden, lige efter Newtons teori om tyngdekraften. Det psykiske kan vi ikke sé direkte, og så fremstår psykologien lige pludseligt noget flyvsk og utroværdig. Psyken er ikke som den klare, fysiske krop, men ikke desto mindre, så er den der. 

Og hvad enten, du ser dette smukke indre som jeg, eller på en helt anden måde, så er det et faktum, at vi har psykologien og psykiatrien. Og det er måske her, at vi kan komme væsentligt tættere på, hvad vores indre egentligt er og ikke er. For når vi ser på psykiatrien, så er der tale om videnskaben om det syge, problematiske, anderledes sind. Sygdomme, tror jeg, er som de her bløde, utilregnelige skyer, der skifter ansigt som vinden blæser. Det eneste rigtige vi kan stille op med dem er at iagttage dem for, hvad de er: skyer, ligegyldige og foranderlige. Et stort, men stille og roligt flow af skyer omkring dig, der ikke kan forandre dig. Bare tålmodigt se dem gå forbi, bevæge sig og flyde over i nye, hvide skyer, der skinner af lys og lykke. Med det rette arbejde er det muligt at få lyset til at stråle ud af dine øjne, trods sygdomme og mørke på den eller den anden måde.
Det bringer mig netop til forskellen, selve psykologien. Jeg kunne ikke være mere enig i Koester og Frandsens ord: “psykologien vedrører altså i høj grad også – og måske især – det raske eller normale menneske og dets psykiske processer” (2016). 

Det er jeg helt overbevist om, at vi bør holde fast i. Jeg anskuer verden ret holistisk. Det er så enormt vigtigt ikke at se sig selv syg, men som en stjerne fyldt med livsenergi fra universet. Det minder mig om Peter Lund Madsen, der ofte tydeliggør hjernens kompleksitet, der kan berolige os, når vi tror, at der er noget galt med os. Vi skal huske, at her er det urgamle, limbiske system i en konstant arbejdende hjerne omgivet af så meget mørke og uro. Så mange tanker – skøre, grimme, glade, onde, triste, mine, dine, vores, ingens. Det er ikke at sige til, at vi kan blive forvirrede. Der foregår simpelthen så meget indeni, som vi skal holde fast i, mens omverdenens orkan er ved at blæse os omkuld. Ved at. Det sker ikke.

Der er en mening med, at lige præcis du er her med din energi på vej på dit livs drømmerejse. Det er positiv psykologi. At hive sig selv derop, hvor intet kan ramme. Det er psykologi.

Husker du at kravle derop, i dag?

Referencer:

Koester, T. & Frandsen, K., (red.) (2016). Introduktion til PSYKOLOGI:Teori, Anvendelse,
Praksis (3. udg.). Frederiksberg: Frydenlund.