2 år siden

How To Save A Life

Sådan spørger The Fray i hvert fald. Og selvom det nok snarere er et retorisk spørgsmål, er det jo faktisk et ret reelt spørgsmål. Et spørgsmål, der både er enormt simpelt og komplekst på én og samme tid.

For det er jo dét, vi alle, helt automatisk, bare handler efter hver evig eneste dag. Og alligevel er det dét spørgsmål fagfolk dagligt stiller sig selv, ofte uden at finde et endegyldigt svar.

De spørger nok sig selv, i samme omgang, hvorvidt det egentligt er så simpelt for det enkelte menneske at leve efter?

Ofte omtales rygning, for højt blodtryk og overvægt som de største grunde til død – som kan forebygges. Men vi fortsætter. Vi fortsætter med at ryge, drikke, spise usundt, sove dårligt og røre os mindre. Helt basale byggesten, der er helt essentielle for et bedre liv på alle fronter. Faktorer, der netop redder liv. Men vi griber dem ikke, så spørgsmålet skriger stadig: How to save a life? 

For blot at tage rygning, dør 1 ud af 5 amerikanere grundet netop dette. Hvad skal vi gøre? Psykologer farer frem og tilbage i et utal af støvede teorier, der stadig ikke helt har fundet evidens og som stadig bare får os til at ligne en stor flok tændstikmænd med sorte bokse på hovedet. Vi ved det jo for pokker ikke rigtigt. Hvad der foregår derinde og som får os fra tanke til handling – eller ikke-handling. Og, hvad der lige sker der imellem en nok så god intention om at leve noget så sundt – til den manglende handling. Er vi en stor, holistisk homeostase af balance, er der noget social læring på spil eller har vi rent faktisk et sund-fornuft-system (CSM), der kan påvirkes?

Skal vi forbyde alkohol som amerikanerne i 1930’erne eller spærre unge inde efter kl. 22 som på Island – for at redde liv?

For, det er jo det, vi skal – leve – men, hvordan overlever vi?